Website Jacques Bazen

Arad
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Arad, 2 - 5 november 2005

Arad is een van de grotere steden in TranssylvaniŽ/Erdťly/SiebenbŁrgen. De stad is bekend geworden in de Hongaarse revolutie van 1848. Het is de plek waar de zogenaamde 13 martelaren van Arad werden gedood. Pas in 1869 kreeg Hongarije ook echt min of meer onafhankelijkheid. Na het verdrag van Trianon werd de stad aan RoemeniŽ toegewezen. Sinds die tijd is Arad Roemeens. De meerderheid van de bevolking was overigens altijd al Roemeens.

Stadhuis Arad
arad_stadhuis.jpg

arad_stadhuisplein.jpg

arad_tekst_op_stadhuis.jpg

arad_stadhuis_plaquette.jpg

Arad heeft ruim 180.000 inwoners en dat betekent dat het een redelijk belangrijke stad is, met verschillende universiteiten. Ik ben op een conferentie over de Europese Unie geweest, mede georganiseerd door de universiteit de "Vest"
In het centrum van Arad staan veel mooie oude gebouwen. Echt de moeite waard om eens te gaan bekijken.

arad_straat.jpg

arad_theater.jpg

arad_tram.jpg

arad_straat1.jpg

arad_straat2.jpg

arad_straat3.jpg

Dwars door Arad stroomt de rivier de Mures (Hongaars: Maros). Hieronder zie je een paar foto's van de Mures, bij zonsopkomst. Dat was een prachtig gezicht, een waterig zonnetje tussen de bomen en de mist boven de rivier. Dat zorgde voor een speciaal plaatje. De rivier de Mures is een aantal jaar geleden in het nieuws geweest door een grootschalige vervuiling, die veroorzaakt werd door een mijn ergens in de Karpaten. De rivier is helaas nog steeds nogal vervuild.

arad_rivier.jpg

arad_rivier2.jpg

arad_rivier3.jpg

arad_rivier4.jpg

En hier nog een paar plaatjes om een beeld te geven van Arad.

Park in Arad
arad_park.jpg

arad_portiek.jpg

arad_kerk.jpg

arad_boulevard.jpg

arad_dacia_taxi.jpg

Vanuit RoemeniŽ emigreren veel mensen naar Canada. Vandaar dat er in Arad ook een emigratiekantoor zit voor informatie en dingen voor mogelijke emigranten naar Canada.

arad_canada_emigratie.jpg

Tot slot nog een paar plaatjes van de markt van Arad. Je vind veel van zulke markten in RoemeniŽ. Roemenen houden ervan om hun spullen direct bij de boer te kopen. De boeren stallen hun waren dan ook uit op lange tafels, op zo'n markt.

arad_markt.jpg

arad_markt1.jpg

arad_markt2.jpg

Bezoek aan Arad, 2 - 5 november 2005