Website Jacques Bazen

Brugge
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Brugge, oktober 2002

Brugge, wat mij betreft één van de meest bijzondere steden in Europa. Ooit had het in de Middeleeuwen een positie vergelijkbaar met steden als New York en Londen. Interessante vraag is het hoe het toch mogelijk is dat zo'n belangrijke stad wegzakt tot een min of meer ingeslapen provinciestadje, waar alleen de grote drommen toeristen de inwoners misschien uit de slaap houden.

roosendaal_internationale_trein.jpg

brugge_aankomst.jpg

ik.jpg

 
Na het einde van de bloeiperiode in de Middeleeuwen is de binnenstad niet meer ingrijpend veranderd. Er was toch geen geld en noodzaak meer voor verbetering en uitbreiding. Niet zo erg, want daarom kunnen wij er nu nog van genieten.

tas_op_slot_zetten.jpg

the_gang_in_brugge.jpg

brugge_binnenstad.jpg

Een goede plek om al de pracht en praal uit de Middeleeuwen te zien in de St. Salvatorkerk. Deze staat vol met kunstwerken, schilderijen, tapijten en beelden.

interieur_st_salvatorkerk.jpg

koor_st_salvatorkerk.jpg

gotische_gewelven.jpg

Een andere manier om snel een indruk te krijgen van de stad is om een rondvaart over de grachten te doen. De grachten, die daar "reien" worden genoemd. Is misschien Vlaams, maar ik kende het woord niet, behalve dan uit klassieke toneelstukken, maar dat zal hier wel niet worden bedoeld. De grachten waar nu de rondvaartboten rondtuffen, waren vroeger de belangrijkste handels en transportwegen. Ik vind het altijd moeilijk om te beseffen dat dezelfde kleine scheepjes die hier vroeger door de grachten voeren ook de zee opgingen, zelfs tot Noorwegen en het Middellandse zeegebied aan toe.

brugge_rondvaart_gids.jpg

brugge_rondvaart.jpg

rondvaart_belfort.jpg

Een van de meest bekende gebouwen van Brugge is het Belfort. Dat is een grote overdekte markthal met een hoge toren erop. In de Middeleeuwen werd de welvaart en de status van een stad weergegeven door het aantal torens. Een beetje zoals men dat nu doet met de hoeveelheid en de hoogte van de wolkenkrabbers. Brugge kon met deze hoge toren in ieder geval goed meekomen. In de toren bevindt zich ook nog een prachtig oud uurwerk. Voor een paar euro kun je er naarbinnen en de driehonderdzoveel treden beklimmen. De toren is 88 meter hoog.

torentrap Belfort
belfort_torentrap.jpg

uurwerk Belfort
belfort_uurwerk.jpg

standbeeld Jan Breydel
jan_breydel.jpg

Op de markt voor het Belfort staat het standbeeld van de beenhouwer (slager?) Jan Breydel en de wever Pieter de Conick. Beiden zijn de meest beroemde Vlaamse rebellenleiders uit de geschiedenis. Hun optreden leidde tot het verslaan van de Fransen bij Kortrijk in de Guldensporenslag van 1302. Deze strijd was eigenlijk het eerste conflict in Europa tussen de adel en de burgers van de steden. De slag markeerde het begin van het einde van de dominante positie van de adel in West-Europa.

terugreis
brugge_terugreis.jpg

Oktober 2002