Website Jacques Bazen

Buren
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Buren (Gelderland), 29 december 2004

Buren is een klein, oud stadje midden in de Betuwe. Op ongeveer 10 kilometer afstand van Tiel. Toch is het historisch gezien best wel een interessante plaats. De Oranjes hebben de neiging om zichzelf "Van Buren" te noemen als ze incognito willen blijven. Maar eigenlijk vind ik dat niet zo heel interessant. Wat ik veel interessanter vind is: Hoe komt het nou dat er op die plek zo'n historisch belangrijke plek ligt? En waarom is dit stadje niet uitgegroeid tot een grotere stad?

buren_townview.jpg

buren_townview1.jpg

buren_bevroren_stadsgracht.jpg

Buren was een belangrijke heerlijkheid aan het eind van de Middeleeuwen. Dat kon, omdat aan de ene kant Brabant lag en aan de andere kant Holland en Utrecht. Daartussen in de Betuwe lag als het ware een vacuüm. Buren fungeerde dus als buffer. De graven van Buren waren dan ook geschikte kandidaten voor functies als stadhouder en dergelijke. Als bufferstad had Buren natuurlijk een sterke verdediging nodig.

Voorstraat met stadspoort
buren_stadspoort.jpg

Stadsmuur
buren_stadsmuur.jpg

De rijke graven en gravinnen van Buren hebben hun sporen nagelaten. Aan vele gebouwen zijn sporen van hen terug te zien. Zoals het schitterende burgerweeshuis en de molen Prins van Oranje. In de Nederlands Hervormde Kerk liggen vele graven en gravinnen van Buren begraven.

Burgerweeshuis
buren_burger_weeshuis.jpg

Molen Prins van Oranje
buren_molen.jpg

Idem, close up
buren_molen_dichtbij.jpg

Markt
buren_markt.jpg

Ned. Herv. Kerk
buren_ned_herv_kerk.jpg

Straatbeeld
buren_hoofdstraat.jpg

Na de vrede van Münster in 1648, het einde van de Tachtigjarige Oorlog was er geen noodzaak meer voor een sterke bufferstad tussen Holland en Brabant. Buren raakte in de vergetelheid en langzaam maar zeker begon het stadje te verstoffen en te verkrotten. Het lag plaatsje lag nou eenmaal niet gunstig genoeg voor verdere ontwikkeling. Er waren een halve eeuw geleden zelfs plannen om het grootste deel van de krotten in het stadje maar op te ruimen. Maar dankzij het gemeentebestuur is het niet zover gekomen en is Buren nu prachtig gerestaureerd en een schitterende plek om te wandelen en te genieten van een stadje dat nu nog steeds de sfeer uitademt van zijn korte maar heftige bloeiperiode.

Bezoek aan Buren, 29 december 2004