Website Jacques Bazen

Tiel
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Tiel, 29 december 2004

Tiel is één van de steden die mij al jaren enorm fascineert. Ooit, rond het jaar 900 à 1000, zou het heel goed wel eens de grootste stad van Nederland geweest kunnen zijn. Er waren in die tijd, de Vikingen raasden rond, amper steden in ons land. Het bekende Dorestad (Wijk bij Duurstede) was er, verder nog Tiel, Deventer, Nijmegen en Maastricht en dan had je alles wat iets voorstelde wel zo'n beetje gehad. Hoe kon Tiel uitgroeien tot zo'n belangrijke plaats, en waarom heeft de stad deze voorsprong niet kunnen vasthouden? Vragen waar misschien wel nooit een definitief antwoord op gevonden zal worden. Blijven we in Tiel zitten met resten van een glorieus verleden, waar we ons nog over kunnen verbazen. 

Middeleeuws Gotisch huis
tiel_gotisch_huis.jpg

Waterpoort
tiel_waterpoort.jpg

Zou de opkomst en het verval van Tiel als belangrijke handelsplaats iets te maken hebben met het steeds verder zeewaarts verschuiven van belangrijke handelssteden in Nederland? In de Romeinse tijd is Nijmegen belangrijk, samen met Maastricht. In de vroege Middeleeuwen Tiel, Dorestad en Deventer. Daarna Utrecht, Kampen en Dordrecht. Later Amsterdam en Rotterdam met Europoort en de Maasvlakte. Is het relatieve verval van Tiel zo simpel te verklaren, dat het alleen te maken had met het verplaatsen van handelsstromen? Of was er meer aan de hand?

herv_kerk_tiel.jpg

tiel_markt.jpg

Tiel is heel bekend vanwege Flipje. Ik verslond als kleuter de stripboekjes van Flipje en zijn vrienden. Ik heb ze letterlijk stukgelezen. Midden in Tiel staat een standbeeld van Flipje, het meest bekende symbool van de stad.

tiel_winkelstraat.jpg

tiel_standbeeld_flipje.jpg

Bezoek aan Tiel, 29 december 2004