Website Jacques Bazen

Bergen op Zoom
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Bergen op Zoom, 1 januari 2005

Bergen op Zoom, een stad met ongeveer 60.000 inwoners, in het uiterste westen van de provincie Noord Brabant. En van de sterkste vestingsteden die ooit in Nederland gebouwd zijn. De stad is bekend geworden door het lied Merck toch hoe sterck van Adriaan Valerius. Zie verder: http://cf.hum.uva.nl/dsp/ljc/valerius/mercktoc.html Het lied is gemaakt naar aanleiding van de zoveelste belegering in de tachtigjarige oorlog. Bergen op Zoom ligt op een zeer strategische plaats, aan de westkant het water, op de zogenaamde Brabantse Wal, een flinke bult in het vlakke landschap van West Nederland. De vesting had de reputatie dat ze onneembaar was.

Winkelstraat met plattegronden
bergen_winkelstraat_met_kunstwerk.jpg

Plattegronden van Bergen in vroeger eeuwen
plattegrond_bergen.jpg

Van die sterke vestingwerken is vrijwel niets meer over. Dat is jammer. Slechts n ravelijn is nog overgebleven in het Anton van Duinkerken plantsoen. Anton van Duinkerken (pseudoniem voor W.J.M.A. Asselbergs) is n van de meest bekende Bergenaren. Hij dichte het schitterende: Jawel, mijnheer, ik noem mij katholiek! Toen hij door Anton Mussert werd aangevallen.

Overgebleven ravelijn van de vestingwerken
bergen_ravelijn.jpg

Fragment van gedicht Van Duinkerken
bergen_anton_van_duinkerken.jpg

Bergen op Zoom is niet echt een overdreven groot stadje, maar als je er doorheen loopt zie je op de kleine oppervlakte van de binnenstad toch een enorm aantal monumenten. Ik bezoek het stadje op een ongunstig tijdstip, nieuwjaarsdag en nogal vroeg op de dag. Het is er uitgestorven. Maar ja, ik was toevallig in de buurt en ik wilde toch graag de stad weer eens bekijken. Als je van het station naar de binnenstad loopt, kom je door een alleraardigste laan, met negentiende eeuwse panden. En wanneer je doorloopt, kom je vanzelf op de grote markt, met het stadhuis en de St. Gertrudiskerk, de Bergenaren hebben het geloof ik zelf altijd over de peperbus, als ze het over de toren hebben. Ook staat op de markt een prachtige tot schouwburg verbouwde kerk uit het begin van de negentiende eeuw. Op deze manier krijgt de voormalige kerk weer een nieuwe bestemming.

Laan naar het station
bergen_doorbraak_naar_t_station.jpg

Stadhuis Bergen op Zoom
bergen_stadhuis.jpg

Toren van St. Gertrudiskerk (Peperbus)
bergen_gertrudis_kerk.jpg

Stadsschouwburg
bergen_tweede_leven.jpg

Het meest bekende monument van Bergen op Zoom is toch zonder twijfel het stadspaleis de Markiezenhof. Bergen werd vroeger bestuurd door een markies. Vandaar dat het gebied rond Bergen op Zoom ook wel het Markiezaat wordt genoemd.

bergen_markiezenhof.jpg

bergen_markiezenhof_voorkant.jpg

Even verderop staat de enig overgebleven Middeleeuwse poort, de gevangenpoort. Zo genoemd omdat de stadsgevangenis in de poort gevestigd was.

Gevangenpoort
bergen_gevangenpoort.jpg

idem, close up
bergen_close_up_gevangenpoort.jpg

Kanon
bergen_kanon.jpg

Bergen op Zoom had ook een eigen haven, aan de Oosterschelde. Tegenwoordig is het gedeelte van de haven dat in de binnenstad ligt grotendeels gedempt. Maar vroeger was dit de plek waar de bedrijvigheid plaatsvond. Nu is het een parkeerterrein. Ook het spuihuis is er nog. Hier werd het overtollige water uit de stad geloosd op de Oosterschelde.

Oude haven
bergen_oude_haven.jpg

Spuihuis, bij de oude haven
bergen_spui_huis.jpg

Winkelstraat
bergen_winkelstraat_met_kerktoren.jpg

Rand van de binnenstad
bergen_de_geit.jpg

Over Bergen op Zoom is nog veel meer te zeggen. Vooral over de uitgestrekte industriegebieden die rond de stad liggen. Deze fabrieken hebben wat mij betreft ook een innerlijke schoonheid. Ik hoop binnenkort nog eens terug te gaan naar Bergen, om nog eens wat meer foto's te maken.

Bezoek aan Bergen op Zoom, 1 januari 2005