Website Jacques Bazen

Bezoek aan Görlitz
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Excursie universiteit, september 2001

In de eerste weken van september 2001 bezocht ik, in het kader van een excursie van de opleiding sociale geografie van de Universiteit Utrecht een aantal gebieden in Oost Europa. Ik heb daar verschillende foto's gemaakt.
 
Het vertrekpunt voor alle bezoeken die we gedurende de tweewekelijkse excursie hebben afgelegd was de meest oostelijkste stad van Duitsland, Görlitz. We sliepen daar in een prachtige Jugendstil jeugdherberg.

goerlitz_jeugdherberg.jpg

goerlitz_jeugdherberg1.jpg

Görlitz is een stad uit de voormalige DDR. Die bestaat natuurlijk al lang niet meer, maar de mensen zijn de DDR nog lang niet vergeten. Sterker nog, er is een behoorlijk sterke Ostalgie. Allerlei dingen van vroeger uit de DDR worden min of meer gekoesterd. Het stoplichtmannetje is er één van. Er zijn nog veel meer Oost Duitse symbolen. Bekijk de film "Goodbye Lenin" maar eens. website van de film: www.good-bye-lenin.de

groenampelmannchen.jpg

rood_ampelmanchen.jpg

Görlitz zelf is met heel veel geld uit het westen opgeknapt. En de opknapbeurt is soms nog steeds niet voorbij. Maar er is al een duidelijk resultaat bereikt. Kijk maar eens naar de school. En vergelijk die eens met de school in het Poolse deel van de stad (verderop op deze pagina).

School in Görlitz
goerlitz_vo_school.jpg

Stadsvernieuwing
goerlitz_stadsvernieuwing.jpg

Görlitz boulevard
goerlitz_boulevard.jpg

Het Duitse deel van Görlitz is prachtig. Het is de enigste Duitse stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet is gebombardeerd. Het lag te ver weg voor de bommenwerpers. De binnenstad is dus compleet intact gebleven. Maar de stad heeft toch te lijden gehad van de oorlog. Omdat op de conferentie van Jalta is bepaald dat de rivieren de Oder en de Neisse (die dwars door Görlitz stroomt), de oostgrens van het nieuwe Duitsland zouden vormen, is de stad in tweëen gehakt. Het deel ten oosten van de Neisse, het Poolse deel van Görlitz, heet tegenwoordig Zgorzelec. En dat is er veel slechter aan toe. Kijk maar naar de foto's.
 

de Neisse
goerlitz_grensrivier_neisse.jpg

Grens met Polen
goerlitz_grens_polen.jpg

Woonwijk Poolse Görlitz
goerlitz_woonwijk.jpg

Görlitz Poolse stadsdeel
goerlitz_huis.jpg

Binnenkant
goerlitz_huis_interieur.jpg

In 2001 was Polen nog geen onderdeel van de EU. En de Neisse was de oostgrens van de Unie. Daardoor was er een strenge grenscontrole. Er waren echter vele illegale immigranten die er ergens stiekem de grens overstaken. Dat ging vaak met behulp van taxi's, die je op het station in Zgorzelec kon huren.

Görlitz station Poolse deel
goerlitz_stationsingang.jpg

Stationsloketten
goerlitz_station.jpg

Treinsporen en perron
goerlitz_treinsporen.jpg

Taxistandplaats
goerlitz_taxistandplaats.jpg

Op de kaart kun je zien dat de stad in tweëen is gehakt. Het Poolse deel is nogal vervallen. Kijk maar naar de foto's van de school.

School in Poolse deel
goerlitz_school.jpg

hoofdingang school
goerlitz_school_voorkant.jpg

Kaart Görlitz
goerlitz_kaart.jpg

Ranzige uitkijktoren in Poolse deel
goerlitz_ranzige_uitkijktoren.jpg

Op 11 september 2001 (de dag van de aanslag op de twin towers in NY) bezochten we de fabriek van Bombardier in Görlitz. Zij maken treinstellen. Behalve voor de Deutsche Bahn, ook voor de NS.

goerlitz_bombardier.jpg

goerlitz_bombardier_werkplaats.jpg

goerlitz_bombardier_ns.jpg

Een andere industrietak in de buurt van Görlitz, is de grootschalige bruinkoolwinning. Vlak bij het plaatsje Deutsch-Ossig is een enorm gat in het landschap. Bruinkool is hier ongeveer tweehonderd meter diep uit de grond gehaald. Nu is het een leeg en akelig gat. Er zijn plannen voor om er een recreatiemeer van te maken. In Polen, vlak over de grens gaat de bruinkoolwinning nog wel door. In Oost Duitsland niet meer.

Bruinkoolwinning
goerlitz_bruinkoolgat.jpg

Bruinkoolgat
goerlitz_bruinkoolgat1.jpg

Plannen
goerlitz_plannen.jpg

Verlaten huis in Deutsch-Ossig
verlaten_boerderij_bij_bruinkoolgat.jpg

In het Poolse deel van Görlitz is een zwarte markt, waar je heel wat spul kan krijgen. Het is zo'n beetje het enige levendige deel van de stad. Ik heb er een autoradio gekocht, voor 20 DeutschMark (10 Euro), en die deed het prima. Nou ja, ik had hem zelf ingebouwd en dat ging later niet zo goed, want er ontstond na verloop van tijd kortsluiting in het elektronisch systeem van de auto.

Zwarte markt
goerlitz_zwarte_markt.jpg

Excursie Universiteit Utrecht, naar Görlitz, september 2001