Website Jacques Bazen

Polen

Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Polen, september 2001

Tijdens onze excursie in GŲrlitz zijn we regelmatig de grens over geweest. Onder andere naar Polen. Daar hebben we een aantal bruinkoolgroeves bezocht. En ook een paar boerderijen en de stad Bunzlau. De naam van die stad is trouwens veranderd in Boleslawiec na de Tweede Wereldoorlog. Deze streek, SileziŽ is naar Polen overgegaan. Alle Duitse inwoners zijn verdreven, en vervangen door Polen die op hun beurt weer verdreven zijn door de Russen. Het oostelijkste deel van Polen werd namelijk door de Russen ingepikt.

Bunzlau (Boleslaviec) is beroemd door keramiek
bunzlau_keramiek.jpg

Kaart van SileziŽ, toestand 1935
heimatkarte_schlezien.jpg

Een heleboel van die mensen die in 1945 verdreven zijn, kunnen na 1989 pas weer eens een keer terug komen om te kijken. Dit Heimat toerisme is een heel belangrijke inkomstenbron voor dit deel van Polen. Deze bijzondere kaart hierboven, in oud Duits Gotisch schrift, toont de plaatsen en wegen, in de huidige situatie, maar met de grenzen en namen van 1935. Denken ze dat de Polen SileziŽ ooit nog eens terug zullen geven...?
 
In Bunzlau (Boleslawiec) werden we ontvangen op het gemeentehuis, door een stel gemeenteraadsleden, die ons als Nederlanders uitnodigden om te investeren in Polen. Nederlands geld is oke, Duits geld liever niet. Dat ligt nog iets te gevoelig, gezien het verleden. Men is nogal bang dat de Duitsers het hele gebied opkopen en zodoende alsnog het hele gebied weer in handen krijgen.

Gemeentehuis
bunzlau_gemeentehuis.jpg

Kandidaat #1
bunzlau_kandidaat1.jpg

Kandidaat #2
bunzlau_kandidaat.jpg

Een andere reden dat ze in Polen niet zo blij zijn met Duitsers is omdat de verdreven Duitsers in drommen op vakantie komen om het gebied van hun voorvaderen te zien, en het huis waar ze opgegroeid zijn bijvoorbeeld. En als ze dat dan zien, dan klagen en huilen ze over het feit dat het er niet zo geweldig meer uitziet. Dat de Polen hun huizen en steden hebben verwaarloosd. En eerlijk gezegd is het wel een beetje waar. 50 jaar verwaarlozing eist op een gegeven moment zijn tol.

Straathoek
bunzlau_straat.jpg

Winkelcentrum
bunzlau_winkelcentrum.jpg

Oude schuur
bunzlau_oude_schuur.jpg

Er zijn nogal wat Nederlandse boeren die de toekomst van hun bedrijf in Polen zien. Reden temeer voor ons om een Poolse boerderij te bezoeken. In de buurt van Bunzlau ligt een uitgestrekte boerderij. Een modern bedrijf, gevestigd op het landgoed van een oud Silezisch adellijk geslacht. Eťn van de weinige moderne bedrijven, want doorgaans is de landbouw in Polen nog behoorlijk traditioneel.

Oude schuur van landgoed
bunzlau_andere_oude_schuur.jpg

Oud landgoed
polen_duits_kasteel.jpg

Paardenstal landgoed
polen_paardenstal.jpg

polen_boerderij.jpg

polen_landbouwmachines.jpg

Een groot deel van het zuidwesten van Polen wordt afgegraven. Er zit namelijk een heel waardevolle delfstof in de grond: Bruinkool. Deze bruinkool wordt ter plekke opgestookt in een mega elektriciteitscentrale. Het resultaat is een lelijk landschap vol met gaten en grote graafmachines.

polen_bruinkoolgraafmachine.jpg

polen_bruinkoolmachine.jpg

polen_bruinkoolcentrale.jpg

polen_steenkoolstort.jpg

Bezoek aan Polen, september 2001