Website Jacques Bazen

Visnova (TsjechiŽ)

Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Visnova en Andelka (TsjechiŽ), September 2001

Op de excursie van de universiteit bezochten we ook TsjechiŽ. En dan met name twee grensplaatsen, Visnova en Andelka. Visnova is een redelijk groot dorp, Andelka is slechts een klein gehucht. Deze gebieden werden voor de Tweede Wereldoorlog bewoond door etnische Duitsers, de Bohemenduitsers. Na de Tweede Wereldoorlog zijn zij verdreven. Hun plek werd opgevuld met mensen overal vandaan, bijvoorbeeld uit JoegoslaviŽ. Meestal hebben perifere grensgebieden, zoals de omgeving van Visnova het niet al te best. Dat bleek ook wel toen we er rondwandelden.

Gemeentehuis
visnova_stadhuis.jpg

Kerk met huis burgemeester
visnova_woning_en_kerk.jpg

Rondleiding
visnova_rondleiding.jpg

Het was mooi om te zien hoe er ondanks de afgelegen ligging en de armoede toch een aantal projecten van de grond gekomen zijn. Bijvoorbeeld een biologische waterzuiveringsinstallatie. Maar toch overheerst de armoede en het verval.

visnova_fabriek.jpg

Andelka is een dorpje wat ongeveer tien kilometer verderop ligt. Er wonen voornamelijk zigeuners. Dat maakt de situatie daar nog weer een tikje erger dan die in Visnova. Zigeuners zijn niet direct geliefd in Oost Europa. Maar hier gaven ze onder het eten, in een soort van communistich eetlokaal, toch maar een bijzonder concert.

tjechie_muzikanten.jpg

tjechie_muzikanten_voetenvegen.jpg

Bezoek aan Visnova en Andelka, september 2001