Website Jacques Bazen

Potteries, Stoke-on-Trent
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Veldwerk Midlands, juni 1999

Ten noorden van Birmingham, ongeveer midden tussen Birmingham en Manchester, ligt een streek die de Potteries wordt genoemd. Het is een beroemde aardewerk producerende streek. De naam zegt het al. Hier staat onder andere de fabriek van Wedgewood, waar nogal duur aardewerk wordt gemaakt. De centrale plaats in deze streek is Stoke-on-Trent. De Trent is de rivier die door de Potteries stroomt. Dus de stad heet eigenlijk gewoon Stoke. De economische situatie is hier nog slechter als in Birmingham. Dat heeft voornamelijk te maken met de ligging. Het is nogal een afgelegen gebied, in een landelijk gebied midden tussen twee grotere stedelijke gebieden, aan de zuidkant de agglomeratie Birmingham en in't noorden Manchester, Sheffield, Leeds en Liverpool. Kantoren en fabrieken zullen eerder n van deze grotere steden opzoeken dan zich hier te vestigen.
 
Het belangrijkste produkt uit de streek blijft aardewerk. Dat wordt ook gemaakt in de fabriek hieronder. Er wordt hier nog steeds gewerkt, hoewel de fabriek al half ingestort is.

potteries_fabriek.jpg

potteries_fabriek1.jpg

Aardewerkwinkel in Stoke-on-Trent
potteries_aardewerkwinkel.jpg

potteries_kanaal.jpg

Karakteristieke Engelse kanaalboot
potteries_kanaalboot.jpg

Hieronder een industrieterrein in Stoke-on-Trent. Het terrein is aangelegd op de plek van een oude steenkool dagbouwmijn. Er is nauwelijks iets gedaan aan het herstel van het landschap na het stoppen van de steenkoolwinning. Je kunt de oude randen van de mijn nog heel goed herkennen.

potteries_oude_kolenmijn.jpg

potteries_oude_kolenmijn1.jpg

Vaas uit Wedgewood fabriek
potteries_wedgwood.jpg

Andere foto's Veldwerk
 
Tijdens het veldwerk hebben we ook een bezoek gebracht aan de "first garden city" Letchworth. Deze plek is de bakermat van de tuinstadgedachte. De tuinsteden stammen uit het begin van de twintigste eeuw en werden gebouwd door vooruitstrevende fabrieksdirecteuren, die hun arbeiders een redelijk onderkomen wilden geven.
 
Ook in Nederland zijn enkele tientallen tuistadprojecten opgezet. De meest bekende en mooist bewaarde is tuindorp 't Lansink in Hengelo. Meer informatie over de tuinstadgedachte is te vinden op: http://www.hmartinus.nl/lansink.htm
 
Het idee van de tuinstad is ontwikkeld door Ebenezer Howard. En hij wordt dan ook met dit monument in Letchworth geerd.

letchworth_garden_city.jpg

Nog even wat foto's van de terugreis.

boot_engeland.jpg

Haven van Harwich
boot_haven_harwich.jpg

boot_terugreis.jpg

Veldwerk Midlands, juni 1999