Website Jacques Bazen

Namen/Namur
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Namen, augustus 1994

Eigenlijk heb ik Namen (of Namur, voor de Francofielen onder ons) nooit echt uitgebreid bezocht. Ik heb me beperkt tot de citadel. En als 15 jarige die zo ongeveer voor het eerst alleen in het buitenland is, is dat ook zeker het meest spannende deel van de stad.

Station Luik
station_luik.jpg

station Namen
namur_station.jpg

trein naar Namen
namur_trein.jpg

Als je dan voor het eerst van je leven, met de trein door Luik rijdt, en je kijkt naar het station hierboven, dan vraag je je ook af wat daar gebeurd is. Of de derde wereldoorlog is uitgebroken, of dat dit misschien een ontwikkelingsland is ofzo.
 
De citadel van Namen ligt vlak bij de plek waar de Sambre uitmondt in de Maas. Het is een strategische en voortreffelijk te verdedigen plek.

Monding van de Sambre in de Maas
namur_sambremond.jpg

Rivier de Sambre
namur_sambre.jpg

Zicht op de citadel
namur_zichtopcitadel.jpg

Ingang citadel
namur_citadel_ingang.jpg

Wel een hele klim om naar de top te komen. Maar gelukkig gaat alles in etappes, en kun je halverwege wat uitrusten. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik hier voor het eerst verplicht was om frans te spreken. Ik wilde een ijsje kopen: "une glace sil vous plait". Ik weet nog dat ik ongeveer vijf minuten na moest denken om dit zinnetje te maken. Maar ik deed dan ook heeeel goed mee bij frans op school, moet ik zeggen.

namur_stadscentrum.jpg

namur_kanon.jpg

namur_kanonsloop.jpg

namur_citadel.jpg

namur_citadel1.jpg

namuer_uitzichtopstad.jpg

Uitzicht op Maas (Zuiden)
namur_uitzichtopmaas.jpg

Uitzicht op Maas (Noord)
namur_uitzichtopmaas1.jpg

Als je dan nog verder omhoog gaat, kom je op het hoogste punt van de citadel. Een schitterend uitzicht, zonder meer. Ik kan me nog herrineren dat ik het niet zo fijn vond om daar te staan, niet vanwege de hoogtevrees ofzo, maar vanwege het feit dat je alleen nog maar naar beneden kunt gaan.

namur_citadel_hoogstepunt.jpg

Bezoek aan Namen, augustus 1994