Website Jacques Bazen

Brussel
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Brussel, februari 2000

Brussel is de hoofdstad van België, en in zekere zin natuurlijk ook de hoofdstad van Europa. Het is de grootste stad van België, met een mooie binnenstad, maar ook een grote kantorenwijk, de Europawijk, ook wel Leopoldkwartier genoemd. Reden genoeg om deze stad eens te bezoeken. Met de trein.

brussel_eu_wijk.jpg

brussel_trein.jpg

brussel_wetstraat1.jpg

brussel_wetstraat.jpg

In de Europawijk van Brussel staan de meeste gebouwen van de Europese Unie. Onder andere het Europees Parlement, waarin wij als burgers onze stem kunnen laten horen over Europa. Verder is er nog het gebouw van de Raad van Ministers en het gebouw van de Europese Commissie. En dan zijn er ook nog een heleboel sub commissies, de zogenaamde directoraten generaal. En ten slotte nog een enorme hoop profiteurs, lobbyisten en allerlei ander tuig wat het ook wel prettig vindt om een kantoor dicht bij de macht te hebben.

Raad van Ministers
brussel_raad_van_ministers.jpg

idem
brussel_raad_van_ministers1.jpg

Europese commissie
brussel_barlaymont.jpg

idem
brussel_barlaymont1.jpg

Europees parlement
brussel_parlement.jpg

vlaggen lidstaten bij EP
brussel_parlemant_vlaggen.jpg

Midden in de Europawijk is een park met daarin het Belgische onafhankelijkheids monument. En dat alles gedegeslagen door de bronzen Schumann, een van de founding fathers van de Europese Unie.

brussel_monument.jpg

Onafhankelijkheidsmonument
brussel_monument1.jpg

brussel_monument_tekst.jpg

brussel_filmen.jpg

brussel_schuman_monument.jpg

De handigste manier om rond te reizen in Brussel is om de metro te nemen. En een prettige bijkomstigheid is dat je in de stad ook nog eens goedkoop kan slapen. Wij kozen voor deze plek, genoemd naar één van de meest bekende Brusselaars: Jacques Brel, werd buitengewoon beroemd door zijn liedjes, hij was een nogal gecompliceerde persoon. Hij kwam uit Brussel, sprak Frans, voelde zich Vlaming, maar haatte de Vlaamse nationalisten. Dat is in zijn werk ook een vaak terugkerend thema. Jacques Brel overleed in 1977. Voor die tijd was hij al een paar jaar woonachtig op de Markiezen eilanden in de Stille Zuidzee. Hij is er ook begraven, naast de schilder Paul Gauguin. Meer info: www.jacquesbrel.be

Metro tunnel
brussel_metro.jpg

Metrostation
brussel_metro1.jpg

brussel_jeugdherberg.jpg

brussel_jeugdherberg1.jpg

brussel_jeugdherberg2.jpg

De binnenstad van Brussel is erg mooi. En zeker de moeite waard om te bezoeken ook. Er staat nog een hoop uit de tijd van de renaissance, vooral op en rondom de Grote Markt. En natuurlijk kun je daar ook de beroemde Manneke Pis vinden.

brussel_grote_markt.jpg

brussel_grote_markt1.jpg

brussel_grote_markt2.jpg

brussel_grote_markt3.jpg

brussel_grote_markt_gevel.jpg

brussel_manneke_pis1.jpg

brussel_manneke_pis.jpg

Midden in het centrum van Brussel ligt het koninklijk paleis. Prachtig gelegen met uitzicht op een flink park, resideert hier koning Albert II.

brussel_koninklijk_park.jpg

brussel_koninklijk_paleis.jpg

brussel_koninklijk_paleis1.jpg

brussel_koninklijk_paleis2.jpg

Hier nog een aantal plaatjes van het centrum van Brussel.

brussel_zicht_op_centrum.jpg

brussel_oude_stadsmuur.jpg

brussel_beurs.jpg

brussel_centrumring.jpg

brussel_centrumring1.jpg

brussel_bouwplaats.jpg

Ondanks de prachtige binnenstad en Europawijk moet vooral niet vergeten worden dat Brussel ook op sommige plekken buitengewoon verloederd is. De wijken St. Jans-Molenbeek en Schaarbeek kun je gerust betitelen als getto. Er zijn plaatsen bij waar zelfs de politie niet naar toe durft. Rondom het Zuidstation, gloednieuw gerenoveerd, als overstapstation voor de hogesnelheidslijnen is de situatie ook gewoon ronduit beroerd. Er zijn hele straten die uitgefikt zijn of waar bomen uit de ramen groeien. Dat is goed te zien op de onderstaande foto's. Het contrast tussen de binnenstad en het gloednieuwe Zuidstation enerzijds en de woonwijken rondom het centrum en het station is onwerkelijk. Het lijkt of je een andere wereld instapt.

brussel_zuid.jpg

brussel_zuid1.jpg

brussel_zuid2.jpg

brussel_zuid3.jpg

brussel_zuid4.jpg

brussel_zuid5.jpg

brussel_zuid6.jpg

brussel_zuid7.jpg

Bezoek aan Brussel, februari 2000