Website Jacques Bazen

Excursie Zandvoort & Spaarndam
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Excursie Fysische Geografie Haarlem, Zandvoort, Spaarndam en Spaarnwoude, april 2001

Op deze pagina een aantal foto's van een excursie van het bijvak Fysische geografie van de Universiteit Utrecht, naar Haarlem, Zandvoort, Spaarndam en Spaarnwoude.
 
Het eerste deel van de excursie ging met name over de duinen en duinvorming. De duinen zijn doordat ze uit zand bestaan nogal kwetsbaar voor betreding. Dat is bijvoorbeeld te zien bij restaurant Kraantje Lek in de buurt van Haarlem.

zandvoort_duinen_kraantjelek.jpg

De duinen bij Zandvoort zijn grotendeels in gebruik. Hetzij door bebouwing of volkstuintjes, en zelfs door een circuit. Alleen daarvan heb ik geen foto's. Er ligt een enorme kunstmatige zandwal omheen.

zandvoort_duinontginning.jpg

zandvoort_duinen3.jpg

Toch zijn er in de buurt van Zandvoort nog een aantal prachtige duinvalleien over, waar het werk van de wind nog schitterend te zien is. Hieronder zie je de verschillende stappen in het ontstaan van duinvalleien.

zandvoort_duinen.jpg

zandvoort_duinen2.jpg

zandvoort_duinen1.jpg

Natuurlijk moet je ook de zee even gezien hebben. Nog veel te koud om echt de zee in te gaan, maar toch leuk om even uit te waaien. Ook de buitenste rij duinen staan erop, de zogenaamde zeereep. Deze heeft steile hellingen en is beplant met helmgras.

zandvoort_strand.jpg

zandvoort_strand1.jpg

Niemand weet eigenlijk hoe het komt dat er duinen zijn. Ze zijn er niet altijd geweest. Zomaar plotseling rond het jaar 1000 begonnen de duinen zoals wij ze nu kennen te ontstaan. Daarvoor waren er alleen de zogenaamde oude duinen. Deze zijn veel lager, en eigenlijk strandwallen. Een soort zandbanken dus eigenlijk. Voordat de jonge duinen, onze huidige duinen, ontstonden, waren deze oude duinen de enige plek om droog door West Nederland te komen. De rest was veenmoeras. Je ziet de oudste bewoning dan ook op de strandwallen. En niet alleen de bewoning. Ook oude kastelen zijn hier gebouwd. Zoals bijvoorbeeld de ru´ne van het kasteel Brederoo. Vroeger was dat dus een hele strategische plek.

zandvoort_ruine_bredero.jpg

Een eindje verderop ligt Spaarndam, een belangrijke plaats. Hier wordt een hoop overtollig water uit de Haarlemmermeerpolder geloosd op het Noordzeekanaal.

spaarndam_gemaal.jpg

spaarndam_gemaal1.jpg

Spaarndam zelf is een alleraardigst plaatsje, met een heleboel sluizen. De meeste zijn niet meer in gebruik. Het gemaal heeft die functie overgenomen. Maar toch heeft Spaarndam nog een leuk oud haventje midden in het dorp.

spaarndam_haven.jpg

spaarndam_haven3.jpg

spaarndam_haven1.jpg

spaarndam_haven2.jpg

Op deze foto's nog een paar beelden van (voormalige) sluizen in Spaarndam.

spaarndam_sluis.jpg

spaarndam_oude_sluis.jpg

Behalve het lozen van overtollig water had Spaarndam ook nog een belangrijke functie in de "stelling van Amsterdam". Rond Amsterdam ligt een ring van forten en sloten en gemalen om het land in geval van nood snel onder water te kunnen zetten en zo de hoofdstad te verdedigen. In het weiland staan nog een aantal betonnen obstakels waar eventuele boten op lek zouden slaan. En de gracht rond het dorp was een belangrijke verdedigingsgordel. De dijk die op de foto staat lijkt een gewone dijk, maar schijn bedriegt. Het is een bunker die Amsterdam moet beschermen. Het idee achter deze verdedigingsgordel is nu achterhaald, maar er zijn nog steeds een hoop resten te zien in het land. En hopelijk blijven ze ook bestaan, want de "stelling van Amsterdam" staat op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties. Deze stelling heeft dezelfde status als de Chinese muur.

spaarndam_stelling.jpg

spaarndam_stelling_sloot.jpg

spaarndam_stelling1.jpg

Excursie Haarlem, Zandvoort, Spaarndam en Spaarnwoude