Website Jacques Bazen

Heerlen
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Heerlen, 19 februari 2005

Heerlen heeft nog steeds moeite om zichzelf weer te hervinden na de neergang van de mijnindustrie. Heerlen is ook niet echt een stad met een duidelijk centrum. Het hele gebied, de Oostelijke Mijnstreek, bestaat uit een aantal dorpen die tijdens en na de industriële revolutie uitgroeiden tot één grotere vrijwel aaneengesloten agglomeratie. Jammer genoeg voor Heerlen was de economie nogal eenzijdig op de industrie en mijnbouw gericht. Toen daar de klad in kwam, de mijnen sloten, en de industrie verdween ook grotendeels naar China enzo, had Heerlen een probleem. Sinds een paar jaar afficieert de stad zich samen met de omliggende plaatsen als de Parkstad Limburg. Groen is er inderdaad genoeg, oude mijnterreinen zat. Maar tot nu toe heeft deze mooie benaming nog niet geleid tot echte grootschalige nieuwe investeringen.

leegstaand winkelcentrum
heerlen_leeg_winkelcentrum.jpg

markt
heerlen_markt.jpg

Midden in Heerlen is de markt, met daaraan de oude kerk. Deze lijkt opvallend veel op de dom in Aken. Waarschijnlijk zal dat ook wel het grote voorbeeld zijn geweest voor deze kerk. Het is alleen onvoorstelbaar dat er twee hypermoderne spiegelpaleizen vlak naast de oude Romaanse kerk gebouwd zijn. Het contrast is werkelijk onvoorstelbaar. Is hier dan geen welstandcommissie? Of is die omgekocht door een stel rattige corrupte projectontwikkelaars? Het is trouwens ook hoog tijd dat er iets aan het straatplaveisel gebeurt. Ik heb in de meeste Oostblok steden nog betere straten gezien als hier. Ben een paar keer zowat gestruikeld in de gapende kieren tussen de stoeptegels.

heerlen_contrast.jpg

heerlen_contrast1.jpg

heerlen_kerk.jpg

heerlen_kerk1.jpg

heerrlen_monument.jpg

heerlen_kerk_interieur.jpg

heerlen_kerk_raam.jpg

Er is bij Heerlen ook nog een mooie tuinstadwijk. Eigenlijk ligt die in Landgraaf, maar toch vlak aan de grens met Heerlen. Het is mij niet echt duidelijk waar deze wijk voor bedoeld was, ik neem aan voor de werknemers in een van de mijnen, maar de wijk ziet er nog steeds mooi uit. Behalve dan misschien de jongen die op zijn fiets voorbijkwam en aggressief zijn middelvinger opstak, toen ik een foto van een aantal huizen maakte. Wat je heel goed kan zien is dat het standsverschil werd uitgedrukt in de grootte van het huis. Kleine huisjes voor de arbeiders en grote huizen voor het management.

heerlen_mijnstad1.jpg

heerlen_mijnstad2.jpg

heerlen_mijnstad3.jpg

heerlen_mijnstad4.jpg

heerlen_mijnstad5.jpg

heerlen_mijnstad.jpg

Bezoek aan Heerlen, 19 februari 2005