Website Jacques Bazen

Boedapest
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Boedapest, 20 augustus 2004

Op 20 augustus staat Boedapest op zijn kop. Het is dan onafhankelijkheidsdag. Toevallig was ik net in Boedapest op die dag. Op deze pagina een aantal foto's. Er is veel meer te zien in de stad, maar de tijd ontbrak om daar uitgebreid naar te gaan kijken. We moesten namelijk een vliegtuig halen.
 
Boedapest bestaat uit twee delen, Boeda en Pest. Boeda ligt op de linkeroever en Pest op de rechteroever van de Donau. Heel beroemd is de burcht van Boeda. Daar zie je hieronder wat plaatjes van.

boedapest_burcht.jpg

boedapest_burcht1.jpg

boedapest_burcht2.jpg

Op de burcht van Boeda staat een heel beroemde kerk. Ik weet daar niet zo veel van, want ik heb me nooit zo in de Oostenrijks Hongaarse geschiedenis verdiept. Moet ik misschien nog eens gaan doen. Interesssant geval van redelijk stabiele multi etnische samenleving lijkt me. Verder staat op de burcht nog het presidentieel paleis. En daar heb je ook een soort wisseling van de wacht, net zoals in Ottawa en Londen.

boedapest_kerk.jpg

boedapest_paleis.jpg

boedapest_wacht.jpg

De kettingbrug van Budapest
bud_brug.jpg

Ik kan me gek genoeg niet zo veel herinneren van deze dag. In mijn beleving herinner ik me eigenlijk alleen maar hitte. Het was die dag ook 39 graden. Hier zie je de beroemde door de Londense Tower Bridge geinsprireerde brug over de Donau.

boedapest_brug.jpg

boedapest_standbeeld.jpg

Aan de overkant van de rivier ligt Pest. Hier ligt het centrum van de stad. Ik herinner me enorm brede winkelstraten, zinderend van de hitte, maar geweldig om nog een keer rustig door te lopen. Heb er geen beelden van. Alleen van de nationale heilige van Hongarije, koning Stefan de Eerste, en de plek waar hij begraven ligt. De Stefansbasiliek. Deze koning heeft het Hongaarse volk tot het Christendom bekeerd, rond het jaar 1000. Een soort van Karel de Grote dus.

boedapest_stephan.jpg

boedapest_stefansbasiliek.jpg

De Hongaarse parlementsgebouwen staan aan de oever van de Donau. Vandaag is er ter ere van de onafhankelijkheid daar speciaal een stuntvliegshow.

boedapest_parlement.jpg

boedapest_luchtshow.jpg

boedapest_luchtshow1.jpg

Boedapest heeft een mooie nieuwe luchthaven. Ferihegy airport.

boedapest_feryhigy.jpg

boedapest_feryhigy1.jpg

Meer info over Boedapest kun je vinden op bijvoorbeeld deze site:

Infosite Boedapest (engels)

Bezoek aan Boedapest nr.2, 10 mei 2005

Op 10 mei 2005 was ik in Boedapest, op doorreis naar de Roemeense stad Oradea. Ik had bijna een hele dag om opnieuw van deze schitterende stad te genieten. Deze keer ben ik alleen maar in de Pest zijde gebleven, omdat die kant van de stad in 2004 wat onderbelicht was gebleven.

boedapest_donaubrug.jpg

boedapest_pest_burcht.jpg

boedapest_pest_burcht1.jpg

Ik heb de parlementsgebouwen en het museum van de Hongaarse geschiedenis bezocht. Daar zie je hieronder een aantal plaatjes van. Het parlementsgebouw is echt enorm groot, het museum voor de Hongaarse geschiedenis overigens niet minder. Beiden zijn enorme laat negentiende eeuwse gebouwen, uit de tijd dat Hongarije nog een grote Europese mogendheid was.

boedapest_museum.jpg

boedapest_museum1.jpg

boedapest_museumplafond.jpg

boedapest_parlement0.jpg

boedapest_parlement1.jpg

boedapest_parlement2.jpg

boedapest_parlement3.jpg

boedapest_parlement4.jpg

boedapest_parlement5.jpg

Verder heb je in de stad nog de beroemde brug over de Donau. Ik ben er een stukje opgelopen en heb daar wat foto's gemaakt. Ook het 360 graden panorama wat op deze pagina staat heb ik daar gemaakt. Jammer genoeg zijn niet alle foto's helemaal gelukt.

boedapest_kettingbrug.jpg

boedapest_leeuw.jpg

Klik hier om panorama te downloaden

Verder heeft Boedapest ook nog een heleboel boulevards, die mij aan Parijs doen denken. Ik heb er een paar op de foto gezet.

boedapest_boulevard.jpg

boedapest_boulevard1.jpg

boedapest_tram.jpg

En natuurlijk is er nog de St. Stefansbasiliek, die ik nu eindelijk eens van binnen kan bekijken.

boedapest_stefsbasiliek.jpg

boedapest_stefansbasiliek1.jpg

boedapest_stefansbasiliek2.jpg

Eigenlijk ben ik op doorreis naar Oradea (Roemenië), en daar ga ik per trein naartoe. Daarom moet ik naar station Boedapest Nyugati pályaudvar. (wat dat dan ook moge betekenen, weststation geloof ik) Het is een echt negentiende eeuws kopstation, een beetje zoals Gare du Nord in Parijs.

boedapest_station1.jpg

boudapest_nyugati.jpg

boedapest_station2.jpg

Zaterdag 14 mei vloog ik weer terug naar Amsterdam, ook weer via Boedapest. Hieronder nog een paar plaatjes van het vliegveld.

boedapest_vliegveld1.jpg

boedapest_vliegveld2.jpg

boedapest_vliegveld3.jpg

Bezoek aan Boedapest, 20 augustus 2004