Website Jacques Bazen

Gouda
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Gouda, 13 april 2005

Gouda is een internationaal bekende kaasstad. De stad kreeg in 1272 stadsrechten van de beroemde graaf Floris V. Gouda heeft zich daarna stormachtig ontwikkeld. In de achttiende eeuw was het de zesde belangrijkste stad van het gewest Holland. Sindsdien is Gouda echter relatief steeds minder belangrijk geworden. Dat is niet echt heel erg, want daarom is er nog zoveel moois uit het verleden over. De Goudse binnenstad is rijk aan monumenten. Een aantal daarvan zijn op deze pagina te zien. Hieronder bijvoorbeeld het schitterende laat-gotische stadhuis.

Kaas, handelsmerk van Gouda
gouda_kaas.jpg

de markt
gouda_markt.jpg

het stadhuis, voorkant
gouda_stadhuis.jpg

stadhuis, zijkant
gouda_stadhuis1.jpg

reliŽf, van St Joris en de draak
gouda_relief_stadhuis.jpg

Gelukkig loop ik onder een paraplu als ik een bliksembezoek breng aan de stad. De regen valt in bakken omlaag. De stad ziet grauw en grote plassen vormen zich binnen de kortste keren. De stad ligt eigenlijk in een groot veengebied en is eigenlijk niet anders dan in een groot moeras gebouwd. Dat zie je heel goed bij deze gelegenheden. Op de onderstaande foto's staat het riviertje de Gouwe. Een veredelde veenstroom, waaraan in de Middeleeuwen Gouda ontstond als handelsnederzetting.

gouda_gouwe.jpg

gouda_spuisluis.jpg

In Gouda staat ook nog de enorme St. Janskerk. Deze kerk is 126 meter lang, de langste van Nederland. Echt een enorm gevaarte. En ik maar denken dat de St. Joriskerk in Amersfoort groot was. De bebouwing en het stratenpatroon rondom de kerk verraden dat er waarschijnlijk een kerkelijke immuniteit rondom de kerk gelegen moet hebben. Hieronder zie je een aantal fotos.

gouda_toren.jpg

gouda_stjan.jpg

gouda_stjan1.jpg

gouda_stjan2.jpg

gouda_stjan3.jpg

Op de markt van Gouda staat ook nog een oude Waag. Hier werden vroeger de Goudse kazen gewogen. Dat is nog te zien in het reliŽf dat op de gevel is aangebracht.

gouda_waag.jpg

gouda_waag_relief.jpg

Nog een paar foto's van de binnenstad van Gouda.

Het Catharina gasthuis
gouda_gasthuis.jpg

wapen van Gouda op weeshuis
gouda_wapen_op_weeshuis.jpg

straatbeeld
gouda_zeugstraat.jpg

Gouda is eigenlijk gebouwd in een moeras. Dat gaat redelijk. Behalve dan dat de grond behoorlijk inzakt. De veengrond klinkt in met soms wel 2cm per jaar. Dat leidt tot grappige taferelen. Terrasjes zijn gelegd op een onderheide betonvloer, onderheide rooilbuizen steken boven de grond uit en funderingen soms ook. Kijk maar op de fotos. De enige oplossing is om iedere keer zand te storten.

gouda_inklinken.jpg

gouda_inklinken1.jpg

gouda_inklinken2.jpg

Bezoek aan Gouda, 13 april 2005