Website Jacques Bazen

Hoenderloo
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Hoenderloo, 23 april 2005

Hoenderloo is nog een relatief jong dorp. Het is ontstaan aan het begin van de negentiende eeuw. Het was toen een zogenaamde huttenkolonie. Niet erg welvarend dus, verre van dat zelfs. Er was zelfs geen waterput. De mensen dronken regenwater. Dat was dus vaak dorst lijden, zeker tijdens droge zomers. De bewoners oefenden een marginaal soort landbouw uit. Een en ander verbeterde pas toen Ds. Heldring, een sociaal bewogen predikant uit het Betuwse Hemmen er zich mee ging bemoeien. Hij zorgde voor een deugdelijke waterput en liet een kerkje bouwen en ook een internaat voor moeilijk opvoedbare jongeren.

Ds. Heldringweg
hoenderloo_heldringweg.jpg

Heldringkerk
hoenderloo_heldringkerk.jpg

Nogmaals de Heldringkerk
hoenderloo_heldringkerk1.jpg

Heldring's waterput
hoenderloo_heldringput.jpg

close up van de put
hoenderloo_heldringput1.jpg

dorpsgezicht
hoenderloo_dorpsgezicht.jpg

Als je meer wilt weten over wat Ds. Heldring voor Hoenderloo betekent heeft, kun je meer lezen op deze site: http://www.hoenderloo.nl/geschiedenis.htm#
 
Een van de eerste en oudste ambachten van Hoenderloo is het plaggen steken. Men haalde zo het bovenste vruchtbare laagje van de heide af, om daarmee de akkers te bemesten. Hieronder zie je het monument voor de Hoenderloose plaggenstekers.

Plaggensteker
hoenderloo_plaggensteker.jpg

Muziektent
hoenderloo_muziektent.jpg

Nog even een paar plaatjes van het dorp. In Hoenderloo is nu een van de ingangen van het park de Hoge Veluwe. Ook heel mooi om daar eens te kijken. Vooral het Kröller-Muller museum is een aanrader. Heel veel moois van Van Gogh onder andere.

hoenderloo_veluws_huis.jpg

hoenderloo_boerderij_op_stuwwal.jpg

hoenderloo_ingang_hoge_veluwe.jpg

hoenderloo_ingang_hoge_veluwe1.jpg

Bezoek aan Hoenderloo, 23 april 2005