Website Jacques Bazen

Oradea/Nagyvárad/Großwardein

Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Oradea, 10 - 14 mei, 2005

Oradea is een stad in het noordwesten van Roemenië. De stad ligt vlak aan de Roemeens-Hongaarse grens. Dat maakt de stad ook bijzonder voor Roemenië, Oradea is als het ware de poort naar Europa. De stad is zeker de moeite waard van het bezichtigen, met name het centrum en de resten van de citadel, waar ik helaas geen foto's van heb.

oradea_centre.jpg

oradea_bulding.jpg

oradea_calae_republicii1.jpg

oradea_calae_republicii.jpg

Oradea is een van de rijkste steden van Roemenië. Dat was vooral in het verleden zo, je kunt dat nog zien aan het grote aantal negentiende eeuwse gebouwen in het centrum. Vele daarvan zijn redelijk tot goed bewaard gebleven en onderhouden.

Hotel
oradea_hotel.jpg

Theater
oradea_theather.jpg

verlaten synagoge
oradea_synagoge.jpg

De naam Oradea is een Roemeense vertaling van het Hongaarse Nagyvárad. Er is me verteld, ik kan zelf namelijk absoluut geen Hongaars, dat Nagy betekent Groot en dat Várad betekent klein kasteel. Dus Nagyvárad betekent "Groot klein kasteel" Dat is ook weer terug te vinden in de Duitse vertaling "Großwardein". Dwars door de stad stroomt de Crişul Repede rivier, oftwel in het Nederlands vertaald, de Snelle Cris rivier.

Snelle Cris rivier
oradea_river.jpg

Plein in centrum
oradea_square.jpg

Stadhuis
oradea_cityhall.jpg

Ik was in Oradea vanwege een congres, op de Christelijke Partium Universiteit. Daar was een congres over Europese Integratie. De Partium Universiteit is een Hongaarstalige Universiteit. De gewone staatsuniversiteit van Oradea is Roemeenstalig. Wat wel grappig is, is dat deze Staatuniversiteit een pagina heeft met daarop (in het Engels) de geschiedenis van Oradea. Het is echter opvallend hoe goed wat ze hun best gedaan hebben om het Hongaarse verleden uit te wissen. De pagina is te vinden op dit adres: http://www.uoradea.ro/english/topic/3/Oradea.html
Deze pagina maakt, ongewild misschien, heel duidelijk hoe gevoelig het verleden in deze regio nog steeds is. Het is buitengewoon jammer dat de Partium Universiteit geen Engelstalige website heeft. Alleen de Engelse faculteit heeft een paar dingen in het Engels: www.partium.ro

Partium Universiteit
oradea_university.jpg

straatbeeld
oradea_streetlife.jpg

idem
oradea_straatbeeld.jpg

Uitzicht op de stad
oradea_view_on_city.jpg

Hongaars gereformeerde kerk
oradea_church.jpg

oradea_evening.jpg

oradea_evening1.jpg

oradea_car.jpg

oradea_exchange.jpg

Meer weten over Oradea? Kijk dan op de website van de stad: http://www.oradea.ro/ (alleen in't Roemeens, Engels en Frans) Opvallend is dat er geen Hongaarse versie is, hoewel nog steeds, na bijna 100 jaar Roemenificatie, meer dan 30% van de bevolking Hongaarstalig is.

Bezoek aan Oradea, 10 - 14 mei 2005