Website Jacques Bazen

Renswoude
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Renswoude, 24 juni 2005

Als je Renswoude binnenkomt, dan vraag je je af of dit dorpje nog meer te bieden heeft dan telkens de eerste gemeente proberen te zijn waarvan de verkiezingsuitslagen bekend zijn.

renswoude_bord.jpg

Dat het dorp meer te bieden heeft, wordt al snel duidelijk. Het is niet echt groot, misschien zo'n 4000 inwoners, maar heeft erg veel monumenten. Een schitterend kasteel en een heel bijzondere kerk. Ook zijn er langs de hoofdweg nog een heel aantal voormalige dienstwoningen van het kasteel te vinden.

Hoofdweg, Renswoude
renswoude_hoofdstraat.jpg

voormalige dienstwoningen van het kasteel
renswoude_dienstwoningen.jpg

Gemeentehuis Renswoude
renswoude_gemeentehuis.jpg

De koepelkerk in Renswoude is heel bijzonder. Het is een vrijwel rond gebouw. Heel bijzonder. Nederlandse kerken zijn meestal langgerekt. Het is één van de eerste kerken die in Nederland gebouwd is na de Reformatie. Bracht het nieuwe geloof ook een nieuwe architectuur met zich mee? Om jezelf te onderscheiden van de Rooms Katholieken? Het gebouw is ontworpen door Jacob van Campen, die ook het Paleis op de dam in Amsterdam gebouwd heeft en in de St. Joriskerk te Amersfoort begraven ligt.

renswoude_koepelkerk1.jpg

renswoude_koepelkerk2.jpg

renswoude_koepelkerk.jpg

Wapen van de kasteelheer
renswoude_wapen.jpg

de kerklaan
renswoude_laan.jpg

En dan is er natuurlijk ook nog het kasteel. Ooit van strategisch belang, op de grens van het Sticht (Utrecht) en Gelre (Gelderland). Renswoude was lange tijd een grensplaats. Nog tot in de twintigste eeuw is Renswoude van militair strategisch belang, omdat het onderdeel is van de Grebbelinie. Het kasteel is een relict uit de Middeleeuwen, later grondig verbouwd en wordt nu nog steeds bewoond door de familie Taets van Amerongen. Helaas geen museum ofzoiets.

renswoude_kasteellaan.jpg

renswoude_kasteel1.jpg

renswoude_kasteel2.jpg

renswoude_kasteel.jpg

Bezoek aan Renswoude, 24 juni 2005