Website Jacques Bazen

Franeker
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Franeker, 6 mei 2005

Franeker was een veelbelovende stad in de Middeleeuwen. Het had zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen tot de hoofdstad van Friesland, maar dat is niet gebeurd. Leeuwarden nam de leidende positie over. Franeker bleef weliswaar belangrijk, vooral door de universiteit, maar bleef in de schaduw van Leeuwarden. De universiteit kreeg Franeker als cadeautje omdat ze de eerste stad waren in Friesland die voor de opstand koos. Helaas voor Franeker werd de universiteit in het begin van de negentiende eeuw door Napoleon gesloten. Later zijn er nog wel pogingen gedaan om de universiteit weer nieuw leven in te blazen, maar wegens gebrek aan studenten lukte dat niet meer. Franeker is nu een enigszins verstild Fries provinciestadje, met een aantal mooie bezienswaardigheden.

Winkels in de voorstraat
franeker_winkelstraat.jpg

Friese vlag
franeker_friesevlag.jpg

Voorstraat met Martinikerk
franeker_voorstraat.jpg

franeker_kerktoren.jpg

franeker_kerk.jpg

Aan de voorstraat staat verder nog het Martenastins. Dat is een oud Middeleeuws stadskasteel. Ongelooflijk goed bewaard gebleven. Volgend jaar komt er een museum is. Dan ga ik zeker nog eens kijken.

Martenastins
franeker_martenastins.jpg

franeker_tuinen.jpg

franeker_plaquette.jpg

franeker_plaquette1.jpg

Aan het marktplein van Franeker staat het voormalige weeshuis. Dat gebouw heeft een enorme gevelsteen, waar je bijna niet omheen kan kijken!

Weeshuis
franeker_weeshuis.jpg

Gevelsteen
franeker_weeshuisplaquette.jpg

En verder is er nog het raadhuis, met op de achtergrond het planetarium van de meest beroemde Franeker, Eise Eisinga, de wolkammer. Deze man bouwde in de achttiende eeuw een groot werkend planetarium in het plafond van zijn woning. En het werkt nog steeds, hardstikke nauwkeurig! Een bezoek meer dan waard! Kijk maar eens op deze website: http://www.planetarium-friesland.nl/

Stadhuis, met op achtergrond het planetarium
franeker_stadhuis.jpg

Stadswapen van Franeker
franeker_stadswapen.jpg

Bezoek aan Franeker, 6 mei 2005