Website Jacques Bazen

Wijk bij Duurstede
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Wijk bij Duurstede, donderdag 7 juli 2005

Het is n van de oudste nederzettingen van Nederland. Ooit, aan het begin van de Middeleeuwen was het misschien wel de belangrijkste stad van heel Nederland. Daarna is deze plaats weggezakt in vergetelheid, totdat het in de veertiende eeuw weer wat begon op te leven. Nu is het een vriendelijk en rustig stadje op de splitsing van (Kromme) Rijn en Lek, wat echter nooit meer de luister en belangrijkheid van vroeger terug gekregen heeft. Wat de naam van deze plaats is? Wijk bij Duurstede, wat anders? In de Romeinse tijd bestond Wijk bij Duurstede al, een grenspost was het, aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Bij de haven staat er nog een monument, een nagemaakte Romeinse mijlpaal.

"Romeinse" mijlpaal
wijk_limes.jpg

Uitzicht op de Rijn/Lek
wijk_lek.jpg

Wijk bij Duurstede
wijk_zicht_op_stad.jpg

"Waterpoort", kan dicht bij hoog water
wijk_waterpoort.jpg

de molen Rijn en Lek, oude stadspoort met molen
wijk_molen.jpg

Dorestad was in de Middeleeuwen een erg belangrijke handelsstad. Zij het dat deze stad gehuld is in vele fascinerende mysteries. Dorestad en Tiel waren waarschijnlijk de belangrijkste steden van Nederland. Rond 850 wordt Dorestad verschillende malen geplunderd door de Vikingen. Hoe ernstig de verwoestingen van de Vikingen ook zijn, het leidt niet tot de ondergang van Dorestad. Pas wanneer de rivier begint te verzanden en een wat andere loop ging nemen, verliest Dorestad haar functie als haven, een functie die door Utrecht wordt overgenomen. Ook het politieke systeem zal niet echt hebben geholpen. Dorestad was en bleef een grensstad, tussen het Frankenrijk en het Friezenrijk. De stad had nauwelijks een achterland en toen Utrecht tot belangrijkste bestuurscentrum in de regio werd gemaakt, was het pleit voor Dorestad beslecht. De stad liep langzaam leeg en er bleef niet veel meer over. Later, toen kasteel Duurstede op deze plaats werd gebouwd, begon er bij het kasteel weer een nederzetting te ontstaan, Wijk bij Duurstede. Alleen de naam is nog een schemerige herinnering aan de vergane glorie van Dorestad. Van het kasteel zelf zijn nog een paar resten over, de ronde Bourgondische toren en de half ingestorte vierkante donjon.

kasteel Duurstede
wijk_kasteel2.jpg

Kasteel nog in volle glorie
wijk_kasteel.jpg

rune in't groen
wijk_kasteel1.jpg

Bourgondische toren
wijk_kasteeltoren.jpg

Na verloop van tijd, kwam het kasteel in handen van de bisschop van Utrecht. Dat leidde tot een grote bloei voor de nieuwe nederzetting Wijk bij Duurstede. In 1300 kreeg de plaats stadsrechten. Hieronder een paar plaatjes van de stad.

wijk_straatje.jpg

wijk_straatje1.jpg

En van de steegjes in Wijk
wijk_steegje.jpg

Mijn broertjes Wilco en Marc
wijk_wilco_en_marc.jpg

wijk_winkelstraat.jpg

wijk_winkelstraat1.jpg

De grote kerk, Wijk bij Duurstede
wijk_kerk.jpg

Marktplein, Wijk bij Duurstede
wijk_kerk1.jpg

Zijn de Wijkenaren er wat betreft hun gemeentehuis er echt op vooruit gegaan met hun nieuwe gemeentehuis? Ik heb misschien een sterke voorkeur voor oude klassieke gebouwen, maar ik vind het nieuwe gemeentehuis echt helemaal niks.

Oude gemeentehuis
wijk_oude_raadhuis.jpg

nieuwe gemeentehuis
wijk_nieuw_gemeentehuis.jpg

Bezoek aan Wijk bij Duurstede, 7 juli 2005