Website Jacques Bazen

Haarzuilens, Kasteel de Haar
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Kasteel de Haar, 9 juli 2005

Vlak bij het dorpje Haarzuilens ligt kasteel de Haar. Een buitengewoon aardig negentiende eeuws kasteel, gebouwd als weelderig buitenverblijf door de families Van Zuilen van Nijevelt en de Rothschilds. Inderdaad, de Joodse bankierfamilie. Er zijn verschillende Joodse symbolen in het kasteel terug te vinden. Was dat een eis van de Rothschilds? Wie weet. Helaas was het verboden om het interieur van het kasteel te fotograferen. Er zit niks anders op om er dus zelf te gaan kijken. Desalniettemin is ook de tuin de moeite waard!

Kasteel de Haar
haar_kasteel.jpg

Kasteel de Haar is gebouwd op de ru´nes van een oud Middeleeuws kasteel. Het is herbouwd op de manier waarop mensen in de negentiende eeuw dachten hoe een kasteel er in de Middeleeuwen uitgezien zou moeten hebben. Zelf moest ik onmiddelijk denken aan de illustraties in voorleesboeken van W.G. van der Hulst.

Toegangspoort met wapen Van Zuylen Nijvelt
haar_toegangspoort.jpg

haar_ingang1.jpg

haar_ingang.jpg

In de tuin is een zogenaamd "Grand Canal" in Franse stijl aangelegd. Het ziet er prachtig uit, inclusief verschillende zwanen. Erg mooi.

haar_grand_canal.jpg

haar_vijver_met_zwaan.jpg

haar_grand_canal1.jpg

De hoofdingang van het kasteel zie je hieronder, het kasteel bestaat uit niet minder dan 200 kamers! Pff, daar steekt mijn 2 kamer appartement schril bij af. Op deze dag speelde er ook een "Middeleeuws" muziekgroepje.

haar_poort.jpg

haar_muziekgroep.jpg

Kapel van het kasteel
haar_kerk.jpg

leeuw met toren kasteel
haar_leeuw.jpg

haar_tuin.jpg

Wat ik persoonlijk het mooiste vind het het kasteelterrein is de rozentuin. Deze tuin is, voor zover mijn kennis van het frans reikt, aangelegd door de baron en zijn vrouw ter nagedachtenis aan hun overleden zoon.

haar_rozentuin.jpg

Monument met reden voor aanleg rozentuin
haar_rozentuin1.jpg

Mijn moeder met mijn kleine broertje Marc
haar_mama_marc.jpg

reden genoeg om de makro functie te gebruiken
haar_roos.jpg

Bezoek aan kasteel de Haar, 9 juli 2005