Website Jacques Bazen

Loch Ness en omgeving
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Loch Ness en omgeving, 9 augustus 2005

Iedereen kent Loch Ness, tenminste het verhaal over het monster wat erin zou zitten dan. Niks gezien. Jammer. Ik had het ook eigenlijk wel verwacht. Interessant is het wel. De bewoners van het gebied slagen er al jaren in om deze mythe in leven te houden, zodat er telkens weer nieuwsgierige toeristen toestromen. Volgens mij is het hele monster niks anders dan big business voor de locals. Maar eerlijk is eerlijk, het meer en de omgeving is schitterend.

ness_bord.jpg

The Great Glen
great_glen_geological_fault.jpg

Toch is Loch Ness niet zomaar een meer. Het is onderdeel van een geologische breuklijn, bij de Schotten bekend als de Great Glen (de grote vallei). Deze breuk is nog steeds actief. Noord en Zuid Schotland bewegen hier langs elkaar. Dat betekent dat er best wel eens wat lichte vulkanische en seismische activiteit voor zou kunnen komen, waardoor het water vrij heftig zou kunnen reageren. Misschien dat zoiets voor een monster zou kunnen worden aangezien? Kijk maar op het kaartje van Schotland. Het beweegt echt langs elkaar. Dat is een van de redenen dat Loch Ness zo enorm diep is. Het is op sommige plaatsen wel 250 meter diep. Het water is erg troebel. En dat komt allerlei monstergelovers weer goed uit, want troebel is mysterieus. En het schept ook mogelijkheden om er van alles in te zien. Sommige mensen hebben zeehonden of grote vissen voor het monster aangezien. Lastig, want echt overtuigende foto's zijn er niet.

Loch Ness
ness_meer.jpg

ness_meer1.jpg

ness_meer2.jpg

Een boot op Nessie jacht
ness_hunter.jpg

Steile rotsoevers van Loch Ness
ness_rotsen.jpg

Het landschap rondom Loch Ness is minstens even fascinerend als het meer zelf. Het is er vrij noordelijk in de Highlands van Schotland, dus ook het klimaat heeft wel iets weg van een toendra klimaat. Het is er bijna boomloos, het is een enorme veen en heidevlakte, zoals Nederland ook ooit eens geweest moet zijn, voor de grote cope ontginningen uit de Middeleeuwen. De overvloedige hoeveelheid aan water en het koele klimaat, zorgen ervoor dat de Highlands in ideaal landschap zijn voor veenmos.

ness_desolaat.jpg

ness_lagewolken.jpg

ness_highlands.jpg

ness_moor.jpg

De wegen zijn op verschillende plaatsen zo smal dat je niet met twee auto's langs elkaar heen kunt. Je moet uitwijken bij speciale passeerplaatsen.

ness_passing.jpg

Bezoek aan Loch Ness en omgeving, 9 augustus 2005